Praktische tips voor je videogesprek 
 
We videobellen er flink op los de laatste tijd. Of het nu zakelijk is met collega’s en relaties of privé. In deze tijden van pandemie is videobellen dé oplossing om met elkaar face-to-face in contact te blijven. Maar ook na deze crisis zal videobellen populair blijven.  

Deze manier van communiceren heeft namelijk nogal wat voordelen, zoals:

• verhoogt betrokkenheid, samenwerking en productiviteit
• snellere besluitvorming
• minder e-mails
• minder verkeer – minder files – minder vervuiling
• minder tijdverlies en minder reiskosten

Toch valt er nog heel wat te leren om je videogesprek zo effectief en productief mogelijk te laten verlopen. Wij zetten daarom enkele praktische tips voor je op een rijtje. Voor sommigen intussen vanzelfsprekend, voor anderen misschien wel een eye-opener. Doe er je voordeel mee!

 

Ben jij al conference proof - gebruik een headset - Media Service Maastricht

1. Gebruik een headset in drukke ruimtes

Hoewel je altijd en overal via video kunt vergaderen, kan afleiding om je heen soms vervelend zijnAls je geen toegang hebt tot een stille ruimte, gebruik dan een headset. Het dragen van een headset in lawaaierige, drukke ruimtes kan afleidende geluiden onderdrukken waardoor je je beter kunt concentreren op de vergadering. En de andere deelnemers kunnen je beter verstaan.

 

Ben jij al conference proof - mute je microfoon - Media Service Maastricht

2Microfoon dempen als je niet spreekt

Het is aan te raden om je microfoon te dempen als je niet aan het woord bent. En al zeker als je in een luidruchtige omgeving bent en geen headset hebt. Dit vermindert het achtergrondgeluid aanzienlijk voor iedereen die aan het gesprek deelneemt.


Ben jij al conference proof - geen tegenlicht - Media Service Maastricht

3. Vermijd een raam op de achtergrond

Een raam in je kantoor of werkruimte is geweldig voor natuurlijk lichtMaar een raam op de achtergrond tijdens een videogesprek kadbeeldkwaliteit negatief beïnvloeden. Probeer daarom waar mogelijk met je rug tegen een muur te zitten in plaats van een raam. Of laat anders de zonwering zakken als je die hebt.

 

Ben jij al conference proof - conference wordt opgenomen - Media Service Maastricht

4. Neem de vergadering op

Het opnemen van online vergaderingen leidt doorgaans tot minder nevengesprekken en zorgt ervoor dat teams hun agenda soepeler kunnen doorlopen. Zorg ervoor dat je je collega’s op de hoogte stelt voordat je begint met het opnemen van een videogesprek. En deel aansluitend aan de vergadering de opname met iedereen die aanwezig was.

 

Ben jij al conference proof - wees beleefd - Media Service Maastricht

5. Wees beleefd

Hoewel videoconferenties je het gevoel kunnen geven dat iedereen zich in dezelfde kamer bevindt, moet je eraan denken om niet je rug naar het scherm te draaien of het zicht op de camera te blokkeren. En vergeet niet om vóór het verlaten van een vergadering altijd afscheid te nemen van de deelnemers op het scherm. Het is gewoon beleefdheid!

 

Ben jij al conference proof - zet je beste beentje voor - Media Service Maastricht

6. Zet je beste beentje voor

Net als een face-to-face gesprek, appen of chatten is videobellen intussen een normaal onderdeel van onze dagelijkse routine geworden. Het is een alternatieve manier om effectief met elkaar te communiceren. Zet daarom altijd je beste beentje voor en concentreer je op de vergadering. Niet op hoe je er voor de camera uitziet.


H
eb jij nog andere tips?

Laat het ons dan weten door te reageren op dit bericht. Alvast bedankt!

Wil je een vrijblijvend (video-) gesprek met één van onze verkoopadviseurs, omdat je meer wilt weten over onze oplossingen voor videoconferencing of live-streaming? Maak dan meteen een afspraak. Wij helpen je graag verder. Naar contactpagina.

#videochatten #videoconferencing #videoconferentie #videovergaderen #praktischetips #mediaservicemaastricht